Rite of Passage 2023 – ett alternativ till konfirmation

Event Date:

August 10, 2023

Event Time:

14:00

Event Location:

Rite of Passage – ett sommaräventyr

  • Står du inför stora val i livet?
  • Behöver du mer klarhet i vad du ska göra?
  • Vill du att dina föräldrar ska se dig som vuxen?

MKP Nordic bjuder in till en unik möjlighet att ta klivet från tonåring till vuxen, genom en 4-dagars camp med andra ungdomar och deras pappor/mentorer, i en Rite of Passage.

Det kommer en tid i varje persons liv då man behöver reflektera över de stora frågorna, för att kunna ta nästa steg på sin livsresa. Vem är jag? Vad innebär det att vara en man? Vad ska jag göra med mitt liv? Hur ska jag få min familj sluta behandla mig som ett barn?

I årtusenden har de äldre tagit på sig ansvaret att skapa en Rite of Passage för de yngre i samhället som är redo att ta klivet från tonåring till vuxen. Den fysiska förändringen sker naturligt, men det krävs även en emotionell och mental förändring för att en tonåring ska bli vuxen.

I vårt samhälle idag saknas en tydlig markering, och ett stöd, när en ung man gör förflyttningen till vuxen. Konfirmationen har delvis fyllt den funktionen, och idag behövs något mer. Det är ett steg som innebär en lika stor förändring för hans närmaste familj och vänner, som för honom själv. Vi stödjer honom, liksom vi stödjer hans familj, att se på sig själv och världen med nya ögon.

Vi välkomnar 8 st tonåringar i åldern 14-18 år tillsammans med far (eller annan manlig mentor) att följa med på detta äventyr. Är du en av dem?

Under 4 dagar kommer vi separera ifrån våra vanliga liv. Vi kommer lägga ifrån oss mobiler, datorer och andra distraktioner. Vi kommer gå djupare i relationen med oss själva, med varandra och med naturen. Berättelser kommer delas, eldar kommer brinna, utmaningar kommer överkommas och brödraskap formas. Sedan kan vi återvända tillbaka till våra liv med mer styrka, gemenskap och vision framåt.

Detta kan du som tonåring bland annat förvänta dig att få ut av detta:
• Utveckla relationen mellan dig och din far/mentor.
• Höra andra män berätta uppriktigt om sina liv, relationer och utmaningar.
• Öka självförtroendet och självkänslan.
• Bli bättre på att förstå dig själv och andra, och kommunicera på en djupare nivå.
• Reflektera över vilken typ av man du vill vara och vad du behöver göra (eller inte göra) i ditt liv…

Våra Rite of Passage leds av män som tränats vid  Rites of Passage Institute och har mångårig erfarenhet av initiering och mansarbete.


Några citat från tidigare deltagare: 

Pappa:
”För mig var det när vi åkte hit att -‘Ja, detta är för ungdomarna liksom…’ , men det blev nästan ännu mer för oss fäder – att lära oss att se dem och möta deras kunskap och inte fastna i föräldrarollen.”

Son:
“Gemenskapen var så bra, jag tar med mig mycket reflektion om mig själv… det var en jättebra experience, en jättebra grej att göra – och det var väldigt kul att tälta!”

Son:
“Jag har fått bättre förståelse för mig själv. Och sen har jag fått lära känna min pappas historia och hans tankar kring sig själv bättre – hur man kan undvika att göra samma misstag.”

Pappa:
“Han är inte ett litet barn längre men nu en vuxen man”.

Pappa:
“Detta vill jag absolut rekommendera andra! Det har varit ett tillfälle för min son att reflektera över hans plats i livet, vilken sorts man han vill vara och vad som är viktigt för honom.”

Datum: 10-13 Augusti 2023
Plats: Meddelas vid anmälan. Ca 1 timmer söder om Stockholm.
Inkvartering: Medtag tält och sovsäckar. Alla måltider ingår.
Pris: 4800 kr per par far/son. Early bird 500 kr rabatt före 15 juni. Vi erbjuder ett stipendium för den som behöver det – vi vill inte att priset ska vara ett hinder att kunna deltaga. Skriv till kontaktpersonen nedan för att ansöka om stipendium.
Frågor: Ernest Beckman: ernest.beckman@gmail.com

ManKind Project har under 37 år hjälpt över 80 000 män globalt att ta nästa kliv på sin livsresa. I Sverige finns vi sedan 2016.

 

Sorry, this event is expired and no longer available.

Event FAQs

Vad är en Rite of Passage?

En Rite of Passage är en guidad process där en person hjälps kliva in i nästa fas av sitt liv. Denna Rite of Passage är fokuserad på övergångsperioden från att vara pojke/ungdom till att vara man/vuxen. Vårt läger är utformat för att hjälpa familjen och framförallt fader (eller den manliga mentorn) och son i relationen i övergången.

Varför gör vi Rite of Passage?

Ungdomsåren är ofta en turbulent tid i unga mäns liv, krav ställs från olika håll, många frågor och förändringar händer i det fysiska såväl som det psykiska och forskning visar att just i tonåren behöver vi som mest stöd. Denna Rite of Passage är utformad för att ge det stödet och hjälpa individen in i nästa fas av livet.

Vem är det riktat till?

Pojkar i åldrarna 14-18 år tillsammans med sin far eller annan manlig mentor.

Vad får en ut av det?

Detta kan du som tonåring bland annat förvänta dig att få ut av detta:


• Utveckla relationen mellan dig och din far/mentor.


• Höra andra män berätta uppriktigt om sina liv, relationer och utmaningar.


• Öka självförtroendet och självkänslan.


• Bli bättre på att förstå dig själv och andra, och kommunicera på en djupare nivå.


• Reflektera över vilken typ av man du vill vara och vad du behöver göra (eller inte göra) i ditt liv...

Vad händer under helgen?

Under dessa dagar kommer vi separera från våra vanliga liv. Vi kommer lägga ifrån oss mobiler, datorer och andra distraktioner. Vi kommer gå djupare i relationen med oss själva, med varandra och med naturen. Berättelser kommer delas, eldar kommer brinna, utmaningar kommer överkommas och brödraskap formas. 

Vem är avsändare?

ManKind Project Nordic (MKP Nordic). Kommer ledas av ett flertal män som gått utbildning vid Rites of Passage Institutet i Australien. Rites of Passage institutet är en ideell organisation som skapat Rites of Passages över världen för tiotusentals barn och ungdomar, skolklasser, och ger ledarskapsträningar. Kontaktperson för detta event: Ernest Beckman: ernest.beckman@gmail.com

Vart äger lägret plats?

Lägerplats kommer meddelas efter anmälan. Ca 1 timme söder om Stockholm.

Vill du staffa/vara ledare på Rites of Passage?

Om du vill staffa/vara ledare på sommarens Rites of Passage så skickar du en intresseanmälan till fredrik.ampler@gmail.com. Berätta om din erfarenhet och vad du vill bidra med. Slutligt urval görs andra halvan av maj. Kostnad för staff-deltagande är 500 kronor.

Återbetalningsvillkor

Vid avbokning innan 96 timmar före lägrets start återbetalas hela beloppet.


Om du ger besked om avbokning med mindre än 96 timmar före lägrets start och vi inte kan fylla din plats med andra deltagare så kommer ingen återbetalning ske - exceptionella omständigheter kommer självklart att övervägas.


 

Event Location:

  • Nyköping
  • Sverige

Event Schedule Details

  • August 10, 2023 14:00   -   August 13, 2023 15:00
Share This Events:
Add Calendar