Rite of Passage

Rite of Passage – ett alternativ till konfirmation

MKP Nordic bjuder in till en unik möjlighet att ta klivet från tonåring till vuxen, genom en helg med andra ungdomar och deras pappor/ manliga mentorer, i en Rite of Passage.

Det kommer en tid i varje persons liv då man behöver reflektera över de stora frågorna, för att kunna ta nästa steg på sin livsresa. Vem är jag? Vad innebär det att vara en man? Vad ska jag göra med mitt liv? Hur ska jag få min familj att sluta behandla mig som ett barn?

I årtusenden har de äldre tagit på sig ansvaret att skapa en Rite of Passage för de yngre i samhället som är redo att ta klivet från tonåring till vuxen. Den fysiska förändringen sker naturligt, men det krävs även en emotionell och mental förändring för att en tonåring ska bli vuxen.

I vårt samhälle idag saknas en tydlig markering, och ett stöd, när en ung man gör förflyttningen till vuxen. Konfirmationen har delvis fyllt den funktionen, och idag behövs något mer. Det är ett steg som innebär en lika stor förändring för hans närmaste familj och vänner, som för honom själv. Vi stödjer honom, liksom vi stödjer hans familj, att se på sig själv och världen med nya ögon.

Vi välkomnar 8 st tonåringar i åldern 14-18 år tillsammans med far (eller annan manlig mentor) att följa med på detta äventyr. Är du en av dem?

Under en helg kommer vi att separera ifrån våra vanliga liv. Vi kommer lägga ifrån oss mobiler, datorer och andra distraktioner. Vi kommer gå djupare i relationen med oss själva, med varandra och med naturen. Sedan kan vi återvända tillbaka till våra liv med mer styrka, gemenskap och vision framåt.

Detta kan du som tonåring bland annat förvänta dig att få ut av detta:

  • Utveckla relationen mellan dig och din far/mentor.
  • Höra andra män berätta uppriktigt om sina liv, relationer och utmaningar.
  • Öka självförtroendet och självkänslan.
  • Bli bättre på att förstå dig själv och andra, och kommunicera på en djupare nivå.
  • Reflektera över vilken typ av man du vill vara och vad du behöver göra (eller inte göra) i ditt liv…

Våra Rite of Passage baseras på riktlinjer från Rites of Passage Institute och leds av män med mångårig erfarenhet av initiering och mansarbete.

Några citat från tidigare deltagare

Pappa:

”För mig var det när vi åkte hit att -‘Ja, detta är för ungdomarna liksom…’ , men det blev nästan ännu mer för oss fäder – att lära oss att se dem och möta deras kunskap och inte fastna i föräldrarollen.”

Son:

“Gemenskapen var så bra, jag tar med mig mycket reflektion om mig själv… det var en jättebra experience, en jättebra grej att göra – och det var väldigt kul att tälta!”

Son:

“Jag har fått bättre förståelse för mig själv. Och sen har jag fått lära känna min pappas historia och hans tankar kring sig själv bättre – hur man kan undvika att göra samma misstag.”

Pappa:

“Han är inte ett litet barn längre men nu en vuxen man”.

Pappa:

“Detta vill jag absolut rekommendera andra! Det har varit ett tillfälle för min son att reflektera över hans plats i livet, vilken sorts man han vill vara och vad som är viktigt för honom.”


Kommande event

Framtida Rite of Passage

Fyll i ditt namn och e-post så skickar vi information om framtida Rite of Passages